istanbul

hejhej!!!
 
två ekvationer:
(1) - saker jag gjorde för 1 månad + 6 dagar sen = bloggade
(2) - saker jag gör om en 1 månad - 2(6)dagar = fyller 17!!! omg!!! !!!! !!!
 
i födelsedagspresent önskar jag mig följande:
- juno
- hundvalp
- macbook air
- kaktus
 
saker jag kan ticka av: 
- hundvalp pga kmr aldrig få en hundvalp
- macbook air pga kmr aldrig få en macbook air
- juno pga hon har inte kommit tillbaka än
 
=> det enda alternativet som är kvar = kaktus MEN calle sa att han kunde köpa en kaktus till mig när jag fyller år!!! kind reminder till calle om han läser detta att köpa en kaktus till mig!!!!! counting down the days!!
       => concl: jag önskar mig inget i födelsedagspresent
 
som ni ser är jag mkt logisk idag för jag har precis räknat matte (och jag tar numera matte HL ha ha ha ha dödar mig själv)
 
jaja. nu är kl. 16.25 och jag lyssnar på foster the people och saknar nyc. och spelar kim k fast jag fick slut på energi nyss så :/// 
jaja, för ekvation (1) + 1 dag sen satt jag på flyget till istanbul för att vara med på en uwc short course (living together at the crossroads). det var två av de bästa veckorna i mitt liv kanske??? saknar det jättemkt hursomhelst. här är litta bilder från det:
 
flygplatsselfy + flygplansbild. classic. 
 
saker som också hände denna dag (9:e augusti): träffar 38 andra deltagare från världen över (främst europa/mellanöstern/nordafrika) + 10 ledare samt. spyr i bussen på väg till campus ( :--) ). kommer fram till bahçeşehir koleji, målar UWC-tröjor, hälsar på vad som känns som en miljon människor, äter äcklig skolmat, får en guidad tur över området vi bor i (bahçeşehir) -- besöker bland annat bahçeşehir park och BIM (världens bästa och billigaste supermarket ILYSM BIM<333) samt. stiftar bekantskap med bl.a manale från marocko och alicia från belgien. på kvällen samlas vi hela gruppen, leker lekar och introducerar oss själva. så bra men utmattande dag. så mkt nya intryck. på bilden är bahçeşehir park!! så himla fin park pallar ej<33
 
första dagarna var så himla svettiga för en svensk som jag (dvs anpassad till .....kallare.. klimat) :--). vill också säga att vi under den första veckan hade >ALLA!!!< våra sessioner/lektioner/föreläsningar/workshops PÅ HÖGSTA VÅNINGEN I SKOLAN JAG DOOOOOOOOOOOOG pga så mkt trappor :PP bild 1 är när jag dör av värmen bild 2 är jag när jag är svettig men glad på toan på högsta våningen HEHE
 
resten av veckan flöt på bra också. först hade vi fem temadagar där vi gick igenom viktiga teman som IDENTITY, POWER and CIVIL SOCIETY, MIGRATION, SUSTAINABILITY och PUBLIC SPACE and the CITY. bilderna ovan är från migration-day tror jag. kart-bilderna är när vi alla fick sätta ut en pil på vart vi tycker är ett bra ställe att bo på. :-)
 
på rasterna hängde vi mest, oftast i "the wifi-zone" dvs precis utanför våra dorms. första bilden är dock från the conference hall där vi hade föreläsningar, såg filmer, samt. spelade piano och sjöng tillsammans. mm och bild (1): jag, sorcha - irland, kerem - turkiet, sara - syrien och wael - syrien. (2): redon - kosovo och nora - tyskland
 
när vi inte pallade vara på campus drog vi till BIM<333 eller till centrum. bild (2): selma - marocko och béril - turkiet/frankrike/spanien
 
i centrum fanns starbucks :-)
 
och på bim fanns skräpmat<33 detta är från en kväll då vi egentligen ville beställa från mc men det inte gick och vi köpte asmkt chips och kakor och glass istället. åt SÅ MKT SKIT i turkiet men förlorade ändå vikt :)
 
från en dag då en kattunge kom in på campus. bild (1): jag och min roomie (sisi - albanien) + KATT
 
skolan hade en jääääääääättteeetjoooooooooockkkkk labrador som hette betsy och var jättesöt<3
 
 
aja, anyhow, efter temadagarna åkte vi in till centrala istanbul och turistade! wii!
 
blå moskéen! ((bild (1): thomas - spanien/holland, viola - österrike, carole - frankrike, amr - egypten)
 
tagna nånstans på väg till gülhane park. på bild (2): verners - lettland, kerem - turkiet
 
gülhane park! här åt vi lunch :--)
på bild (2): anya - polen, sisi (min roomie!) - albanien, majlinda - albanien
bild (3) orkar jag inte riktgt sätta namn på pga vet inte hur jag ska göra hehe men det e mest ledare :))
bild (4) är iaf zahra - finland/afghanistan, filip - montenegro och jAG 
 
efter lunchen åkte vi till the egyptian bazaar!
 
sen en båttur på bosphorus, mellan asien och europa alltså. så himla skönt med vinden då det var 37 grader den här dagen hehe :)) på bild (3): albert - egypten, mesut - turkiet, filip - montenegro, helena - österrike och nisa - turkiet. på bild (4): jag och redon!
 
på väg till turkisk restaurang lol på bild (1): nora, vanessa - belgien och anne - tyskland
 
taksim square!
 
pre-dinner vs. post-dinner. bild (1): sorcha, viola, carole. bild (3): plator - kosovo, malte - tyskland, och jag!
 
taksim by night B))))
 
sen åkte vi hem! och gick i skolan i en dag till! fast sen hade vi vår enda FREE DAY!! under de två veckorna jag var där dvs enda dagen då vi deltagare fick bestämma hela vårt schema helt själva. vilket var asnaz. så vi åkte in till istanbul igen hehe. så himla bra dag!
 
vi började med att åka till grand bazaar MEN det var stängt pga det var en söndag :-( så vi gick till OLD BAZAAR istället och det var jättefint! 
 
vi började som en hel grupp, men sen bestämde sig majoriteten för att åka till hagia sofia (vilket jag ej ville göra :))))) så jag bildade en egen grupp med verners, vanessa, alicia och manale istället. så himla bra val. verners på bild (1), på bild (2) jag, manale och alicia!
 
verners tvingade oss att gå genom (vad som kändes som) hela istanbul LOL. egentligen gick vi bara från blå moskén till taksim (och stannade på the egyptian bazaar) men det tog typ hela dagen :--( jaja såg iallafall denna hundvalpen på djurmarknaden bredvid den egyptiska marknaden och ville bara ta med den hem. djuren som finns där bor så jävla hemskt VILLE BARA TA MED ALLA HEM
 
efter att ha gått i några timmar hittade vi ett asgosigt café där vi stannade och drack kaffe innan vi gick vidare till taksim och shoppade innan vi åkte hem.
 
sen bar det av på COMMUNITY BREAK-OUT DAYS!! vilket blev mina två favvo-dagar under kursen. yee. vi fick välja ett av de fem temana vi hade gått igenom och sen åkte vi ut till istanbul och besökte olika föreningar som höll på med det temat vi valt. jag valde power and civil society!! woo! power! BÄSTA GRUPPEN EVER svär åhh älskar alla de tjejerna så himla mkt <3
 
här är de!! först edanur och inga -- våra ledare (också mina två favoritledare under kursen), sen sorcha, manale, anne, nisa, jag, zahra och selma!
 
sorcha, anne och jag, på darülaceze -- den första organisationen vi besökte.
 
community break-out-dagarna var så himla bra. vi inledde alltid morgonen med att äta ordentlig frukost (bild 1), vilket var så himla behövligt efter att ha stått ut med frukosten som serverades på skolan i en vecka. på bild (2) befinner vi oss på mor cati's huvudkontor! mor cati är en feministisk rörelse som bl.a har shelters för kvinnor som blivit utsatta för t.ex domestic violence elr våldtäkt. så himla bra och inspirerande organisation.
 
vi besökte också komsu kafé, vilket var ett café med öppet kök dit alla kunde komma och laga mat/äta mat (och man behövde inte betala nåt heller!). där hade de bra lappar på toadörren också :)) jaja vi gick och köpte råvaror, och sen lagade vi bulgursallad, klyftpotatis, nån grönsaksgryta, banankaka och chokladbollar. allt veganskt! så himla gott!
 
den dagen besökte vi också istanbuls första squat house, som blev ockuperat efter gezi-rörelsen! så sjukt häftigt.
 
hela det området däromkring var så himla nice. kändes lite som brooklyn i förhållande till new york, fast dne är stadsdelen i förhållande till resten av istanbul. vet inte ens vad stadsdelen hette. no judging
 
ahh, istanbul-dagarna. those were the days. här är en bild från när vi satt i bilkö (classic). tog oss den kvällen 3.5h att komma hem. på morgonen på våran free day (en söndag alltså) tog det oss 40 minuter. najs.
 
efter community break-out-dagarna skulle vi skapa en radioshow och berätta om det vi gjort och ställena vi besökt. så himla lazy session, men resultatet blev så himla bra iaf! älskar dessa tjejer som sagt.
 
resten av veckan bestod av två projektdagar och en dialogue day (som var superemotionell). det var vår sista heldag tillsammans och det var fint :''(
 
här är en bild från sista dagen då vi gick till parken, reflekterade över våra två veckor tillsammans, och sen avslutade med att göra en sol av jord från hela världen (vi tog med oss lite hemifrån). fint.
 
sen tog min istanbul story typ slut. skoja! efter att alla sagt hejdå (och jag sagt hejdå till alla), åkte jag till flygplatsen, fick reda på att mitt flyg var överbokat och att jag inte kunde boarda och fick ta taxi tillbaka till campus. så HIMLA konstigt att komma tillbaka till ett tomt campus (bara ledarna var kvar) och vet inte kändes bara så dåligt att komma tillbaka när ingen annan var där. vi alla skrev brev till varandra innan vi åkte också, så jag öppnade alla brev på rummet och wow tårarna bara sprutade. kände mig så himla tom typ ahh vill inte ens snacka om det men jaja det e background storyn till bild 2.
 
flög iallafall hem morgonen därpå, återförenades med min familj och mina vänner (och skolan) och nu e jag här!
tänkte egentligen blogga om veckorna efter istanbul också men jag pallaANTE pga har biologi"quiz" imorgon samt. matteprov på fredag. hej!
0 kommentarer